Aikakoneen historia

1993-1994
Olipa kerran…

Maki ja Alex olivat soittamassa yhteisen kaverinsa häissä eri kokoonpainoissa toukokuussa 1993. Soittotauko tuli aikanaan, jolloin Makilta ja Alexilta alkoi juttu luistaa. Maki kertoi visioistaan koota erilainen yhtye ja biiseistään, joita olit jo ehtinyt säveltää, ja lisäksi heidän musiikkimaussaan oli paljon samankaltaisuuksia. Alex kiinnostui Makin ajatuksista. Myöhemmin pojat tapasivat toisensa Kaapelitehtaalla, jossa Makilla oli pieni studiotila. Tuolloin lausuttiin legendaariset perustamissanat, ja Aikakone-niminen projekti oli saanut ensimmäisen sysäyksen eteenpäin.

Alex ja Maki ennen tyttöjen liittymistä bändiin vuonna 1993. Kuva lainattu Aikakoneen Facebook-sivuilta.
Alex ja Maki ennen tyttöjen liittymistä bändiin vuonna 1993. Kuva lainattu Aikakoneen Facebook-sivuilta.

Maki kohtasi vuotta myöhemmin Veran, kun Maki oli esiintymässä oman bändinsä kanssa. Keikan jälkeen Vera tuli Makin puheille ja mies luuli, että Vera oli tullut iskemään häntä. Veralla ei ollut iskupuuhat mielessä vaan hän tiedusteli Makilta, miksei yhtyeessä ollut lainkaan naislaulajia. Maki kertoi tuolloin Veralle, että hänellä oli toinen vireille oleva juttu, johon juurikin kaivattaisiin naislaulajia. Keskustelu jatkui ja päätyi lopulta koelauluun, jonka tuloksena Vera kiinnitettiin Aikakoneeseen. Porukasta puuttui enää toinen naislaulaja.

Tähtikaaren taa-biisi oli jo nauhoitettu ja tuolloin soolot lauloi Päivi-niminen nainen. Kohtalo oli kuitenkin sitä mieltä, että Päivi ei sopisi Aikakoneeseen. Nimittäin Päivi oli pyrkinyt samoihin aikoihin Sibelius-akatemiaan ja pääsi sisälle. Keskusteltuaan Makin kanssa asiasta ja Makin todettua, että ”tuskin tästä isoa projektia tulee”, Päivi jätti Aikakoneen ja meni opiskelemaan.

Koelauluissa oli ehtinyt käydä kolmisenkymmentä naista ennen Sania, Päivi mukaanlukien. Sani päätyi mukaan BMG:lle lähettämänsä demon kautta. Kun Maki kuuli nauhaa ensi kertaa, ihastui hän heti Sanin ääneen. Sani oli alunperin lähettänyt nauhan soolouran toivossa, mutta Aikakoneessa oli jotain taikaa, joka sai hänet vastaamaan kyllä.

Aikakone v. 1995

Kun Maki tapasi Sanin ensimmäistä kertaa, ei mies ollut uskoa silmiään. Sani odotti studion ulkopuolella paksussa toppatakissa ja lippis silmillä. Maki ajatteli heti, että: ”Herran jumala, kun on lihava nainen, eihän tässä nyt mitään Weather Girlsiä olla perustamassa”. Mutta päällysvaatteiden alta paljastuikin mallinmitoissa oleva kaunis nuori nainen. Näin oli Aikakone koossa.

Alkujaan Aikakone oli pelkkä työnimi, mutta se kuulosti niin hyvältä nelikon korvissa, että se sai jäädä.


1995-1997 
Levytyssopimus + fanihysteriaa 

Levytyssopimus solmittiin yhdessä päivässä. Demonauha sisälsi biisit Odotaja Tähtikaaren taa. Odoteltuaan tunnin verran nelikko kutsuttiin raadin eteen ja sopimus allekirjoitettiin siltä istumalta.

Ensimmäinen single Tähtikaaren taa julkaistiin 6.3.1995 ja se nousi nopeasti listoille.

Seuraavat singlet Taas saan lentää (15.6.) ja Alla Vaahterapuun (elokuussa -95) kipusivat myös listoille. Myöhemmin julkaisiin mahtihitiksi muodostunut Odota 6.11.-95 ja Alexin sooloilu Matkustanut oon 12.2.-96.

Samana kesänä Sani teki dueton Samulin kanssa. Tuhat yötä-kappaleesta tuli kesän megahitti ja se auttoi osaltaan tekemään Aikakonetta tunnetuksi, sillä keikoille monet tulivat vain Sanin takia, mutta ihastuivat samalla koko yhtyeeseen. Aikakoneenkin keikoilla kuultiin Tuhat yötä ja tuolloin Alex lauloi Samulin osuudet.

KAikakone-1995eikkailun Aikakone aloitti kiertämällä Suomea Miss Coca-Cola-kiertueen mukana. Kävikin niin hassusti, että keikoille tulleet ihmiset tulivat sinne Aikakoneen takia eivätkä ”kokiksen”.

Syksyllä levymarkkinoille tuli paljon uusia levyjä ja Aikakoneen albumin myynti hyytyi. Nyt oli promootion vuoro. Aikakone teki pääasiassa tv-esiintymisiä ja levyn myynti alkoi jälleen nousta hurjaa tahtia.

Levy-yhtiöstä soiteltiin Makille viikoittain levyn myyntilukuja: 20 000, seuraavalla viikolla 30 000 ja sen jälkeen 50 000… ja platina ja tuplaplatinat tulivat samalla viikolla.

29.9.1996 Aikakoneelle luovutettiin triplaplatinalevy Tähtikaaren taa-albumista.

Vuosiin 1995 ja 1996 mahtui paljon fanihysteriaa, kommelluksia keikoilla ja tietenkin paljon haastattelujen antamista ja esiintymistä telkkarissa. Yhtyeestä oli tullut lyhyessä ajassa erittäin suosittu. Tuolloin jokainen tuntui haluavan palan Aikakonetta.

Vuonna 1996, tarkalleen 29.8., julkaistiin sinkku Keltainen, joka soi radiossa tiuhaan tahtiin ja siitä tuli loppukesän soitetuin kappale. Yhtye sovitti biisistä Hartwall areenan avajaisiin (1997) sopivan version, joka kulki nimellä Kultainen.

aikakone.1996

Neiti Groove julkaisiin hieman myöhemmin samana vuonna (15.10.), ja se keikkui radioiden soittolistoilla ykkösenä ja listaviikkoja kertyi yhteensä 10.

Sitten julkaistiin kauan ja hartaasti odotettu toinen albumi Toiseen maailmaan. Nyt Aikakonetta vietiin ympäri Suomea pr-keikoilla ja lehdet pursusivat juttuja.

Toiseen maailmaan myi tuplaplatinaa. Neiti Grooven jälkeen julkaistiin sinkut: Neiti Groove remixes (18.11.), Opettelen salaa (9.12.) ja Aarresaari (14.3.-97)

Keltainen pääsi mukaan McDonald’sin Mega Trax-kokoelmalle, joka omalta osaltaan edesauttoi saamaan biisille näkyvyyttä. Poseeraahan yhtye tuon kokoelman kannessakin.

Vuonna 1996 ilmestyivät nettiin Aikakoneen ensimmäiset viralliset kotisivut. Kun Toiseen maailmaan julkaistiin Kristallipallo-sivut avattiin, eli 18.10.1996.

Sivut sisälsivät paljon tietoa bändistä: mm. Kone & osat, Popteekki, Takahuone, Ajantasa, Aikachat, Fanitaivas, Mittelömesta ja Infopiste. Lisäksi sivuilta löytyi Veran keikkapäiväkirja sekä Makin kommentteja biisien synnystä.

Tuohon aikaan ilmestyi myös nettilehti AikaZine, joka kertoi bändiin liittyvistä uutisista.

Vuoden 1997 loppupuolella Aikakone siirtyi keikkatauolle.


1998-1999
Tauon jälkeen uusi levy ja uudet kotisivut

Seuraava levy ilmestyi vuonna 1998, Maa.

Maa oli monipuolinen kokonaisuus, ja Veran sanoja lainaten: ” El Sol on Etelä-Amerikka, Onnencowboy jenkkilästä, Magiaa on Eurooppa-poppia — ja Tulisitko on meri kaikkien maiden välissä.”
1998
Maa-albumilta julkaisiin singlet Tulisitko, Perhosten yö/Magiaa ja joululaulu Hiljaisuus.
Eikä sovi unohtaa menestyksekästä neljän biisin sinkkua, jossa on biisit Anna mun bailaa(99remix), Rakkauden lähetti, Seis(hidas versio) ja Aikapyörä (albumiversio). Sinkku oli vain ja ainoastaan saatavilla R-kioskeilta ja se myi huikean tuplaplatinan verran!

Uuden levyn myötä kotisivut uudistuivat Maa-aiheisiksi ja sisältö muuttui hiukan. Popteekki, Ajantasa ja AikaChat pysyivät. Niiden lisäksi sivuilla oli keskustelupalsta, jossa etenkin Alex kävi vastailemassa fanien kysymyksiin ja lisäksi erillinen osio bändin jäsenten ajatuksia biiseistään. Lisäksi oli mahdollisuus katsoa Nti Grooven, Aarresaaren tai Keltaisenmusiikkivideot.

Netissä oli vielä tuolloin englanninkielinen Aika.net-sivusto. Siellä oli mahdollisuus kuunnella hittibiisien englanninkielisiä versioita ja lukea niiden sanoja. Biisit olivat: ´Till I see the sun (Toiseen maailmaan), Carousel (Keltainen),  A thing ’bout love (Matkustanut oon), Time ( Taas saan lentää) ja Shadows in a mirror (Opettelen salaa). Kyseiset biisit löytyvät Time EP:ltä, jota alunperin ei ollut tarkoitus julkaista, mutta lopulta siitä tehtiin kuitenkin muutama levy promotarkoitukseen (vuoden 1997 puolella).

Time julkaistiin singlenä ainakin Ruotsissa (v. 1999), Meksikossa ja Suomessa kahtena eri versiona. Time kuultiin myös ruotsalaisessa saippuasarjassa Kielletty Rakkaus.

Vuonna 1999 Aikakone siirtyi pidemmälle tauolle.


2001-2003 
Aikakone palaa AIKA -yhtyeenä ja lopettaa toimintansa 

Kahden vuoden tauon jälkeen Aikakone palasi AIKA-yhtyeenä ja julkaisi englanninkielisen albumin Hear me now. HMN-albumilta julkaistiin singlet: Little by little, Hear me now, Glittering lights ja promona ilmestyivät Wonder why ja Love is the answer.

Hear me now aika2001oli kesän yksi soitetuimmista biiseistä. Lisäksi se oli nuorisoelokuva Young Love-leffan tunnusmusiikkina. Kyseisen elokuvan soundtrackilta löytyivät Hear me now:n lisäksi biisit Rock me baby ja Give it all.

Kuutamolla-elokuvan soundtrackiltakin löytyy AIKA-yhtyeen musiikkia: Glittering lights ja Sanin ensimmäinen soolo There is no tomorrow, jonka Sani ja Alex olivat tehneet yhdessä.

Ensimmäisen kerran euroviisuissa Aikakone sijoittui kuudenneksi kappaleella Ihan hiljaa, silloin osallistumisvuosi oli 1996. Toisella kerralla, eli vuonna 2002, AIKA sijoittui toiseksi kappaleella Stay. Tuon vuoden Euroviisut voitti Laura Voutilainen kappaleella Addicted to you, jonka sävellys oli niin ikään Makin käsialaa.
Enne Hear me now-albumia Aikakone ehti tehdä jokusen keikan ulkomailla suomalaisten järjestämissä tilaisuuksissa. Esimerkiksi Los Angelesissa, Ruotsissa (mm. Finland 2000 -tapahtumassa), Kreikassa, Puolassa ja Virossa… Heistä pidettiin kovasti, mutta siitä huolimatta kysyntää ei riittänyt tarpeeksi kiertueen aloittamiseksi.

Hear me now:n nimikkosingle julkaistiin myös Saksassa, mutta se yksistään ei riittänyt herättämään suurempaa mielenkiintoa.
Albumi ei kuitenkaan tavoittanut ulkomaisia kuulijoita, mutta myi Suomessa kultalevyyn oikeuttavan määrän.

AIKA-yhtye keikkaili ahkerasti Suomessa ja esiintyi televisiossakin englanninkielisen materiaalinsa puitteissa.

Yhtye soitti keikoilla albumin biisien lisäksi Euroviisukappale Stayta ja nopeatemoista Come on -biisiä. Molempien piti tulla Hear me now:n uusintapainokselle, jota ei kuitenkaan julkaistu.

Vuoden 2003 tammikuussa julkaistiin tieto bändin telakoitumisesta. Helmikuussa starttasi Aikakoneen kymmenenvuotisen uran jäähyväiskiertue.
Aikakone 2003Maaliskuussa ilmestyi uusi suomenkielinen single, Uudet tuulet, radiosoittoon ja promosinglenä. Biisistä tehtiin myös musiikkivideo, joka oli kooste niin live-esiintymisistä kuin vanhoista musiikkivideoista. Mukana oli pätkiä mm. julkaisemattomasta Time-videosta.

23.5.2003 ilmestyi Pophitit -kokoelma, joka sisälsi vanhoja hittejä ja niiden lisäksi Euroviisukipaleen Stay, uuden sovituksen Carouselista (Keltainen englanniksi) ja jäähyväissinkun Uudet tuulet.

Aikakone esitti viimeisen keikkansa Helsingin Kaivohuoneella, 23.05.2003.


2004-2007
Kuulumisia 

Lopettamisen jälkeen aikakonelaiset pysyivät aktiivisina omilla saroillaan.

* Maki jatkoi säveltämistä niin koti- kuin ulkomaalaisillekin artisteille. Hän perusti oman HERE-yhtiön.

* Alex perusti HuviHovi Oy:n, teki musiikkia elokuviin ja mainoksiin, sekä vieraili Tanssii tähtien kanssa -albumilla (Latin Medley). Alex jatkoi myös biisien tekemistä muille artisteille. Lisäksi Alex toimi elämäntaitovalmentajana ja konsulttina.

* Sani julkaisi kaksi sooloalbumia: Kaikki laulut ja Pedon kynnet. Hän esiintyi useissa musikaaleissa, teki paljon soolokeikkoja (myös akustisia) ja antoi äänensä satunnaisiin lastenohjelmiin. Lisäksi hän teki musiikkia muille artisteille yhteistyössä Alexin kanssa.

* Vera valmistui filosofian maisteriksi Helsingin Yliopistossa. Hän jatkoi sanoittamista muille kotimaisille artisteille ja lisäksi piti luentoja Helsingin Yliopistossa. Vera ja Maki tekivät myös yhteistyönä biisejä muille artisteille.


2008-2011
Comeback 

Tammikuussa 2008 Aikakone julkaisi tiedon comebackista, jonka myötä julkaistiin Vuoristorata-single sekä kahden levyn kokoelma-albumi Greatest hits, jolla oli myös kolme aivan uutta biisiä: Nostan sut, Vuoristorata ja Karnevaali. Toinen levy piti sisällään yhtyeen itsensä valitsemia suosikkeja ja myös uudet remixit kappaleista: Tulisitko, Odota ja Tähtikaaren taa.

susannalaine-aikakone
Susanna ”Sune” Laine

Yhtye esitti Vuoristoradan vuoden 2008 Suomen Euroviisukarsintojen väliajalla.

Vuoden 2009 alussa Aikakone lähti Suomen kiertueelle uudella kokoonpanolla. Vera oli äitiyslomalla, joten hänen tuuraajanaan toimi Susanna Laine.

Vuonna 2010 R-kioski julkaisi Aikakoneen Vuosisadan rakkaustarina-albumin, jonka nimibiisi (aiemmin SIG-yhtyeen tunnetuksi tekemänä) oli osana R-kioskin satavuotisjuhlavuotta. Albumilla kuullaan myös Sunen taustalauluja ja hän jatkoikin VR-albumin tiimoilta keikkailua Aikakoneen matkassa.

Vuonna 2011 Aikakone jatkoi keikkailua tasaiseen tahtiin. Sani teki ohessa omia soolokeikkojaan ja teatteriprojekteja.


2012
Uutta materiaalia ja Syksyn sävel

Vuonna 2012 Aikakone ilmoitti aloittavansa uuden materiaalin äänittämisen ja ensimakua saatiinkin jo keikoilla, joissa yhtye esitti nopeatempoista Mama mama-biisiä.

aikakone-syksyn sävel
Aikakone Syksyn sävelessä.

Toukokuussa ilmestyi uusi singe, hidastempoinen Historiaan, joka sai jonkin verran radiosoittoa.

Aikakone osallistui Syksyn sävel-kilpailuun marraskuussa kappaleella Nirvana. Kisat voitti Jesse Kaikuranta kappaleella Järjetön rakkaus.


2013
Vera jättää yhtyeen

2.7.2013 julkaistiin tieto, että Aikakoneen alkuperäisjäsen Vera on jättänyt yhtyeen kaikessa yhteisymmärryksessä. Asiasta oli sovittu jo alkuvuodesta 2013, mutta suurelle yleisölle tieto julkaistiin vasta puoli vuotta myöhemmin. Vera oli löytänyt ympärivera-puurula-heidi-aikakonelleen uuden porukan, naisista koostuvan Kuulas-yhtyeen.

Myöhemmin kesällä ilmoitettiin, että Veran tilalle on löydetty uusi vakituinen jäsen, Jazu. Yhtye esiintyi uudella kokoonpanollaan Elämä lapselle -konsertissa, jossa esittivät Jazun sanoittaman kappaleen Paljan jaloin, jota ei myöhemmin kuitenkaan julkaistu singlenä.


2015
20-vuotisjuhlavuosi ja uutta materiaalia

8.5.2015 julkaistiin ensimmäinen single syksyllä julkaistavalta albumilta. Liian vanha -sinkku oli osa yhteistyötä Reumaliiton kampanjan kanssa, jossa kehotetaan ihmisiä liikkumaan iästä riippumatta. Singlen julkaisun jälkeen yhtye jatkoi keikkailua tasaiseen tahtiin ja seuraavaksi uutta musiikkia tuli Hopeasiivet-singlen (11.9.2015) muodossa.

aikakone-2015

2.0-albumi julkaistiin 23.10.2015, ja se koostuu studioalbumista ja levyllisestä vanhoja hittejä.

Mainokset

Aikakoneen fanisivut – jo vuodesta 2002

%d bloggers like this: